Szeged, Bödön és a Zsótérok

Szerző
Gulyas Dora
Dátum
január 11, 2022

Helló Szeged, helló Bödön Piac! <3

Na de miért is nagy szó ez nekem azon felül, hogy a Bödön Piac oltári menőség, szuper dolgot hoztak létre, rengeteg szegedi vásárlóm van és amúgy is SZEGED SZUPR HELY?

Elő kellett vennem a szakdolgozatomat, melyet 11 éve írtam. A téma: Görög kultúrális élet Magyarországon. És miért erről íram? Mert kiderült, hogy a családom görög származású.

Anyai ágon Zsótér vagyok, de mondhatnánk, hogy oké, nem nagy cucc, csak egy név. Nadehogy.

Fiatalon többször voltam Görögországban. Szerettem a kultúrát, az ételeket, az embereket. Vaahogy mindig vonzott a táj, a tenger, a kultúra, a szirtaki – az ouzu. 🙂 14 évesen vettem is egy görög nyelvkönyvet és elkezdtem magamtól GÖRÖGÜL tanulni. Mit ne mondjak, a betonozás ezerszer könnyebb, sőt, egy működő vállalkozást létre hozni, mint megtanulni a nyelvet. de imádtam. Imádtam másolni a betűket, megfejteni a szavakat, képeslapot írni görögül Nagyszüleimnek……

17 évesen elmentünk osztálykirándulásra Szegedre. Az egyik osztályfőnököm megkérdezte, hogy ki volt már a városban, mire feltettem a kezem – voltam ott punkkoncerten, na. Így megnyertem a jogát annak, hogy előadást tarthattam Szegedről és annak látványosságairól! Ahogy az internet előtti időkben szokás volt, elmentem KÖNYVTÁRBA, kivettem egy KÖNYVET Szegedről. Mikor kinyitottam és elkezdtem olvasni, ott volt az a mondat, ami megpecsételte a sorsomat: Szeged városát a görög Zsótér család alapította. Mivel tudtam, hogy Nagypapám, Zsótér Ferenc (nyugalmazott meteorológus, a Ferihegyi Repülőtér Meteorológia Osztályának volt Főosztályvezetője, megszállott söröscímke gyűjtő) biztos hallott arról, hogy van közünk valami görög hajóscsaládhoz, ezért azonnal meg is kérdeztem. Kiderült, hogy tud róla, a családnak csak azért volt állítólag 99 hajója, mert csk a királynak lehetett 100 – tegyük hozzá, ezek kiléte azóta is ismeretlen. Családfakutatásával egészen Hódmezővásárhelyig és Mindszentig jutott. Bingó! <3

A további években is foglalkoztatott a családom története, így amikor végzős andragógusként szakdolgozat témát kellett választani, nem volt kérdés, hogy a magyarországi görögöket fogom kutatni. Mint kiderült, a Zsótér név nagyon sok kaput megnyitott, fantasztikus emberekkel találkoztam, rengeteg segítséget kaptam a Görög Kisebbségi Önkormányzattól (Agárdi Bendegúz Spyros), Angelidisz Vaszilisztől, aki azonnal elvitt Dr. Diószegi Györgyhöz, aki a magyarországi görög diaszpóra neves kutatója….és így tovább.

Örök élmény volt, miközben pedig ezeket a sorokat írom, éppen görög táncházat keresek és izgatottan várom, hogy láthassam a Zsótér-házat.

Oszd meg a barátaiddal

Szerző
Gulyas Dora

Dóri, azaz Betonka